Honest – V&A België & Luxemburg

 

 

OVER HET PRODUCT

 

Wat is Honest?

Honest is een nieuw drankje op basis van water met kruidenthee, verkrijgbaar is in drie verfrissende smaken: granaatappel & bosbessen, sinaasappel & mango en citroen & honing. Honest is vanaf 19 juni 2017 verkrijgbaar in België & Luxemburg.

Wat zit er in Honest?

Elke variant bevat water met een mix van biologische kruidenthee, biologische rietsuiker, biologische vruchtensapconcentraten, biologische groente- en fruitextracten en natuurlijke aroma’s.

Hoeveel calorieën zitten er in een fles Honest?

Honest bevat 19 - 20 kcal per 100 ml en 48 - 50 kcal per glas van 250 ml. In een fles Honest van 375 ml zit 1,5 portie. Honest is een caloriearm drankje. Een caloriearm drankje bevat 20kcal of minder per 100ml.

Hoeveel suiker bevat één glas Honest?

Honest is een caloriearm drankje. Honest bevat 4,5 - 4,8 gram biologische rietsuiker per 100 ml (afhankelijk van de smaakvariant) en een fles van 375 ml (1.5 portie) bevat  11-12 gram suiker per glas.

Wat is de prijs van een flesje Honest?

Elke winkel bepaalt zijn eigen prijs alsook de promoties rondom Honest.

Waar komt de kruidenthee vandaan?

Honest is een drank op basis van water en kruidenthee: biologische hibiscus, biologische citroenmirte en biologische citroenmelisse. We gebruiken geen thee van de camellia sinensis-plant (bijv. witte, groene of zwarte thee), maar uitsluitend water en kruidenthee. De smaak honing & citroen is hierop een uitzondering. Deze variant bevat een klein percentage biologisch geteelde groene thee.

Deze biologische groene thee komt uit China. Verder werken we met kwalitatief hoogwaardige biologische ingrediënten uit Egypte (Hibiscus); Portugal (citroenmelisse); Australië (citroenmirte); Ghana (sinaasappelschil); Spanje (witte- en rodedruivensap); Mexico (sinaasappel- en citroensap); Colombia (mangopuree); Turkije (granaatappelsap) en Canada (bosbessensap). http://drinkHonest.be/nl/hoe/ingredienten-kaart.html

 

DEEL 2: SUIKER IN Honest

Waarom zit er suiker in Honest?

Honest is een caloriearme drank zonder zoetstoffen en met een kleine hoeveelheid biologische rietsuiker. Een glas Honest van 250 ml bevat, afhankelijk van de variant 11 of 12 g biologische rietsuiker, dit is 13% van de dagelijkse referentie-inname (RI) voor suiker. De suiker wordt toegevoegd om heerlijk smakende biologische dranken te maken met minder calorieën dan de meeste andere kant-en-klare gebottelde ijstheeproducten op de markt.

Waarom is er gekozen voor biologische rietsuiker?

Biologische rietsuiker is goed verkrijgbaar (beter dan biologische bietsuiker). Rietsuiker is, zoals de naam het al verklapt, suiker dat wordt gewonnen uit suikerriet. Het sap van het suikerriet wordt ingekookt, waarna gezuiverd
en gekristalliseerd en gezeefd.

Is rietsuiker beter dan bietsuiker?

Chemisch gezien zijn biet- en rietsuiker hetzelfde: 100% sacharose, een mengsel van glucose en fructose. Het enige verschil is dat bietsuiker gemaakt wordt van suikerbiet en rietsuiker van suikerriet.

Waarom is er geen suikervrije variant van Honest?

Biologisch gecertificeerde producten mogen geen kunstmatige zoetstoffen of stevia-extract bevatten. Daarom is er op dit moment nog geen suikervrije variant verkrijgbaar. Er bestaan wel twee ongezoete Honest varianten in de VS (Just Green Tea en Just Black Tea), maar de meeste Honest varianten zijn subtiel gezoet voor een lekkere, toegankelijke smaak. Zo ook de drie varianten waarmee wij Honest in België & Luxemburg introduceren, die hebben een unieke smaak die niet te zoet is. En met slechts 48 tot 50 kcal per glas van 250 ml (19 - 20 kcal/100 ml) is het nog steeds een caloriearme drank. We zijn echter actief op zoek naar een biologische calorievrije zoetstof zodat we in de toekomst mogelijk suikervrije Honest-product kunnen aanbieden zonder concessies te doen aan die fijne, licht-zoete smaak.

Rietsuiker belast het milieu (boskap) en vaak zijn de werkomstandigheden ook beroerd op suikerrietplantages. Hoe zit dat met de rietsuiker die in Honest zit?

De rietsuiker die wij gebruiken komt uit Paraguay. Wij kopen deze rietsuiker duurzaam in. De suikerproducten en de boeren waarmee wij samenwerken moeten voldoen aan onze normen en die staan gedocumenteerd in de Supplier Guiding Principles (SGP) en de Sustainable Agriculture Guiding Principles (SAGP). Milieu en mensenrechten maken hier ook deel van uit. Kijk voor meer informatie op: http://www.coca-colacompany.com/stories/coca-cola-to-source-over-1-million-tons-of-more-sustainable-sugar-in-2016

VRAGEN OVER DE KWALITEIT, PRODUCTIE EN KEURMERKEN

Waar wordt Honest gemaakt?

Honest wordt gemaakt en gebotteld bij onze Britse bottelaar in Sidcup (Kent), die al ruim vijftig jaar actief is in het Verenigd Koninkrijk.

Waar komt het water in de Honest-producten vandaan?

Het water dat we gebruiken voor Honest is hetzelfde water als we gebruiken in alle Coca-Cola-producten die in Sidcup worden gebotteld, namelijk kraanwater.

Waar komen de ingrediënten van elk product vandaan?

China (groene thee); Egypte (Hibiscus); Portugal (citroenmelisse); Australië (citroenmirte); Ghana (sinaasappelschil); Paraguay (rietsuiker); Spanje (witte- en rodedruivensap); Mexico (sinaasappel- en citroensap); Colombia (mangopuree); Turkije (granaatappelsap) en Canada (bosbessensap). http://drinkHonest.be/nl/hoe/ingredienten-kaart.html

Er komen veel producten uit andere landen. Hoe klimaatneutraal en goed is dit drankje voor de wereld?

Honest is een biologisch drankje. Het is een uitdaging om de juiste kwalitatieve biologische ingrediënten te vinden. Niet alle producten worden geteeld in België/Luxemburg of Europa. We zijn dus aangewezen op verschillende landen (ook buiten Europa) om de blend/smaak van Honest zo optimaal mogelijk te maken.

Waarom is Honest niet Fairtrade-gecertificeerd, zoals in de VS?

Honest is van origine natuurlijk een Amerikaans merk en om die reden volgens het Fairtrade protocol in de US gecertificeerd. Wij hebben geen bewijs gevonden dat dit Fairtrade logo ook in Europa geldig is, daarnaast wordt het logo ook niet herkend door de Europese consument.
Momenteel onderzoeken wij, samen met de Europese Fairtrade-organisaties en onze leveranciers, wat de meest geschikte weg is om de nodige controles en certificering voor Fairtrade te intergreren in onze levering van ingrediënten voor Honest in Europa.

Ondertussen werken we samen met onze leveranciers om goede ecologische en sociale omstandigheden te garanderen. Dat doen we door middel van protocollen die wij wereldwijd handhaven, voor een optimale samenwerking met onze leveranciers en op het gebied van duurzame landbouw.

Welke instantie heeft de Honest-producten gecertificeerd als biologisch?

De ingrediënten en het productieproces van Honest zijn gecertificeerd door de Soil Association, het grootste Britse keurmerk voor biologische landbouw. De Britse certificering is geldig in de gehele Europese Unie. Daarom zie je op de flesjes van Honest ook het offciele biologische groene EU leaf logo terug. De distributie en etikettering van Honest worden in elk land gecertificeerd door lokale certificeringsinstanties. In België is dat Quality Partner. Quality Partner is een onafhankelijk certificerings- en inspectieorgaan, erkend door de bevoegde instanties voor de certificering van de operatoren die actief zijn in de biologische productiewijze.

Waarom heeft Honest geen Biogarantie keurmerk?

Het Biogarantie keurmerk stelt aanvullende eisen bovenop wat de EU en de Soil Association eisen. Zo moet de suiker ook Fairtrade gecertificeerd zijn en gescheiden aangeleverd worden, wat op dit moment niet mogelijk is.

Waarom staat er een EKO symbool op de verpakking?

Het EKO keurmerk is het Nederlandse keurmerk voor biologische producten. En aangezien hetzelfde product zowel in België als in Nederland verkocht wordt, staat het NL symbool ook op de verpakking.

Is het de bedoeling dat Honest ooit in België wordt geproduceerd?

Meer dan 70% van alle dranken die ons bedrijf in België en Luxemburg op de markt brengt, wordt in België geproduceerd. Voor Honest hebben we een ander productieproces en ook andere installaties nodig. Dit productieproces wordt vooralsnog alleen in Engeland uitgevoerd. Honest zal voorlopig niet in België worden geproduceerd.

Zijn de flesjes van plastic?

De 375ml Honest fles is een PlantBottle®. Deze fles bestaat voor tot aan 30% uit planten (in dit geval suikerriet). Uiteraard is de verpakking 100% recycleerbaar.

Waar komt de suikerriet in de Plantbottle® vandaan en hoe zijn zaken als milieu en mensenrechten gewaarborgd?

Het suikerriet voor Plantbottle® komt van duurzaam beheerde plantages in Brazilie. Het suikerriet is Bonsucro gecertificeerd, waardoor zaken als milieu en mensenrechten zijn gewaarborgd. Bonsucro is een associatie van suikerrietproducenten en ondersteunende ver- en bewerkers die zorgdragen voor een duurzame toekomst voor de suikerrietproductie door sociaalverantwoordelijke - en milieubewuste initiatieven.

RELATIE COCA-COLA EN Honest

Hoe is Honest ontstaan?

In 1998 had Seth Goldman na een rondje hardlopen in New York City geen lekker drankje om zijn dorst te lessen. In zijn zoektocht naar een drankje dat laag in calorieën is, maar toch heerlijk smaakt, begon hij samen met een studievriend te experimenteren. Daarbij realiseerde hij zich dat hij het perfecte drankje dat aan al zijn eisen voldeed, zelf moest creëren.

Barry Nalebuff, een docent van Seth aan de Yale School of Business, was net terug uit India, waar hij onderzoek had gedaan naar de thee-industrie, en hij besefte dat de meeste bedrijven in de VS alleen theebladeren van de laagste kwaliteit - oftewel stukjes en poeder - gebruikten.

Tijdens zijn reis had Barry ook de perfecte naam voor een drankje bedacht: Honest Tea. Seth en Barry kwamen tot de conclusie dat dit het perfecte moment was om een drankje op de markt te brengen in de VS, waarbij ze streefden naar een gezonde en eerlijke relatie met hun klanten, leveranciers en het milieu.

Seth besloot ontslag te nemen bij Calvert Mutual Funds en begon de eerste flessen gebottelde thee te maken in zijn keuken in Bethesda, Maryland, die hij vervolgens liet proeven bij Fresh Fields (Whole Foods Market).
Zij bestelden 15.000 flessen, Honest was geboren.

De droom die begon in de keuken van Seth, is nu een bedrijf dat zich uitbreidt naar Europa. Medeoprichter, en 'TeaEO Emeritus', Seth staat nog steeds aan het hoofd van het bedrijf in Bethesda, Maryland en is nog steeds zeer bevlogen als het gaat om gezondheid, het milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Klopt het dat Honest Tea Inc. nu van The Coca-Cola Company is?

Dat klopt. In 2008 heeft Coca-Cola een investering van 40% in Honest Tea Inc. gedaan en in 2011 heeft The Coca-Cola Company Honest helemaal overgenomen. Coca-Cola gelooft sterk in de toekomst van biologische, verfrissende, caloriearme drankjes, ontstaan vanuit een bedrijf dat zich bij zijn activiteiten laat leiden door zijn missie. Het is inmiddels ruim vijf jaar geleden dat we Honest volledig hebben overgenomen en in die jaren hebben we succesvol samengewerkt met Seth Goldman om hem te helpen zijn visie te realiseren, namelijk lekker smakende, biologische Honest-producten bekend maken bij een groter publiek. Doordat Seth nog steeds onderdeel is van de organisatie bewaakt hij ook de authenticiteit van Honest en inspireert hij ons met zijn ondernemerschap. Seth Goldman blijft voor Honest een heel belangrijk persoon, hij is nog steeds parttime betrokken bij het merk.

Wanneer heeft Coca-Cola Honest Tea Inc. gekocht?

In 2008 heeft Coca-Cola een investering van 40% in Honest Tea Inc. gedaan en in 2011 heeft The Coca-Cola Company Honest Tea Inc. helemaal overgenomen. Overigens is Seth Goldman nog wel betrokken bij Honest Tea Inc., hij werkt parttime mee aan de ontwikkelingen. Zijn betrokkenheid is voor ons heel belangrijk,
hij is per slot van rekening de ‘founding father’.

Waarom heeft Coca-Cola Honest gekocht?

We vonden Honest in 2008 al een uniek en bijzonder merk en we geloven nog steeds in de missie van Honest. We investeren graag in merken waar we in geloven, zodat we samen nog meer mensen kunnen laten genieten van biologische, verfrissende en caloriearme drankjes van een bedrijf dat zich bij zijn activiteiten laat leiden door zijn missie.

Denken jullie niet dat de consumenten in Europa cynisch zullen zijn over het feit dat Coca-Cola een merk introduceert dat Honest heet?

Wij denken dat consumenten vooral zullen beoordelen of het merk zijn belofte nakomt. We zijn open, transparant en eerlijk over de herkomst van de biologische ingrediënten die we gebruiken en we willen een positieve bijdrage leveren aan gemeenschappen. Dit is de visie die sinds 1998 door Seth en Barry wordt uitgedragen en de reden dat Coca-Cola in het bedrijf heeft geïnvesteerd om het te laten groeien en de missie op grotere schaal te verwezenlijken.

Wat is op dit moment de rol van Seth en Barry binnen het bedrijf?

Na twintig jaar lang verantwoordelijk te zijn geweest voor de dagelijkse bedrijfsactiviteiten van Honest Tea Inc. heeft Seth sinds kort een nieuwe functie: “TeaEO emeritus”. In deze nieuwe functie zal hij op parttimebasis betrokken blijven bij het merk. Barry was de docent van Seth, hij is nog altijd werkzaam in de wetenschap en doet verder geen werkzaamheden (meer) voor Honest.

VRAGEN OVER INGREDIËNTEN

Waarom spreken jullie niet van 100% biologisch als het over Honest gaat?

Omdat niet alle ingrediënten biologisch zijn en afkomstig van biologische landbouw. Voorbeeld van een niet-biologisch ingrediënt is ascorbinezuur. Om een product biologisch te mogen noemen moet 95% van de ingrediënten (zonder water) biologisch zijn. Honest bestaat rond de 99% uit biologische ingrediënten en dus mogen we ‘biologisch’ claimen, maar niet 100% biologisch.

Waarom zit er ascorbinezuur in deze kruidenthee?

Ascorbinezuur is de wetenschappelijke naam voor vitamine C. Het is een kunstmatige toevoeging die is toegestaan in biologische producten. Het ingrediënt wordt gebruikt om de kleur en smaak langer goed te houden, net zoals je citroensap over je fruitsalade sprenkelt om te voorkomen dat het fruit bruin wordt.

Waarom staat thee niet in de lijst met ingrediënten?

Strikt genomen komt thee van de camellia sinensis-plant. Afhankelijk van het bewerkingsproces kunnen er verschillende soorten thee worden gemaakt (groene thee, zwarte thee etc.). Voor Honest gebruiken we water met kruidenthee die wordt gemaakt van water, een mix van kruiden en vers fruit. Dit kan geen thee worden genoemd omdat het niet van de camellia sinensis-plant wordt gemaakt.

Bevatten jullie producten ggo's?

Nee, onze frisdranken bevatten geen genetisch gemodificeerde organismen.

Bevat Honest gluten of andere bekende voedselallergenen?

Nee.

Wat zijn de natuurlijke smaakstoffen in deze drank?

Natuurlijke smaakstoffen/aroma’s zijn smaakstoffen die zijn gemaakt van fruit of plantaardige ingrediënten. De ingrediënten die we gebruiken voor onze natuurlijke smaakstoffen voldoen aan de EU-regelgeving voor smaakstoffen en aan de biologische richtlijnen van de Soil Association. De natuurlijke smaakstoffen zorgen voor de unieke smaken en aroma's van onze drankjes.

Wat is het verschil tussen vruchtensap uit concentraat en gewoon vruchtensap?

Vruchtensap uit concentraat is sap waar het water aan is onttrokken. Hierdoor kan het vruchtensap efficiënter worden opgeslagen en getransporteerd.

Hoe kan sap biologisch zijn als het verwerkt is?

Het vruchtensap dat wordt gebruikt in Honest wordt gemaakt van fruit dat is geteeld volgens richtlijnen voor biologische teelt. Soil Association (Engels keurmerk voor biologische landbouw) ziet hier op toe. Overigens worden de richtlijnen voor biologische teelt in eerste instantie vastgelegd door de Europese Commissie. Sap uit concentraat betekent alleen dat het water aan het vruchtensap is onttrokken.

Hoeveel vruchtensap bevat elke variant?

Sinaasappel & mango: 6,7%

Granaatappel & bosbessen: 7%

Citroen & Honing: 8%

Hoe worden de Honest-producten geproduceerd?

Voor Honest gebruiken we infusies. Dat wil zeggen dat we de plantaardige materialen (citroenmelisse, sinaasappelschil, hibiscus etc.) in heet water laten trekken. Deze infusie wordt naderhand niet gedroogd, maar wordt in vloeibare vorm gebruikt om de drank te produceren. Hierdoor krijgt de thee een vollere smaak dan wanneer bijvoorbeeld poeder wordt gebruikt.

Wat is thee? Wat is kruidenthee? Wat is een infusie? Wat is het verschil?

Strikt genomen komt thee van de camellia sinensis-plant. Afhankelijk van het bewerkingsproces kunnen er verschillende soorten thee worden gemaakt (groene thee, zwarte thee etc.). Kruidenthee wordt niet gemaakt van de camellia sinensis-plant, maar van water, een mix van kruiden, fruit en ander plantaardig materiaal. Infusie is een in water getrokken thee.

Waarom gebruikt Honest biologische ingrediënten?

Honest is begonnen als biologisch drankje en dat zetten we voort. We vinden het belangrijk om de visie van Seth Goldman te behouden. Dat maakt Honest ook zo uniek. En dat betekent dat wij gebruik maken van biologische ingrediënten.

Daarnaast biedt Coca-Cola graag keuze in de meest brede betekenis van het woord. Daarin hoort dus ook dat we consumenten willen bedienen met heerlijke drankjes waarvan de oorsprong van de drankjes biologisch is, zoals Honest. Hiermee past Honest goed in onze ambitie om een ‘totall beverage company’ te zijn met een assortiment dat iedere consument iets te bieden heeft.